Camping Les Tournesols de Beaulieu

Arfeuilles – 10km

Het piepkleine plaatsje Arfeuilles ligt dicht bij de camping. Maar de verrassing is groot want een paar kilometer buiten Arfeuilles ziet u rechts van de weg een aanwijzing naar de Cascade de la Pisserotte, de waterval.

U kunt de auto op het parkeerterrein parkeren en dan de pijltjes aan de oude huisjes volgen richting het bospad. Langs het pad staan allerlei bordjes met uitleg over de bomen en planten die u passeert. Via kleine bruggetjes komt u na zo’n 25 minuten aan de voet van de waterval.

Natuurlijk kunt u hier nog omhoog klimmen maar ook aan de voet van de waterval is het al heerlijk spelen. Je kunt hier zelfs onder de waterval staan en je lekker nat laten spetteren. Ga op de rotsblokken aan de voet van de waterval zitten en geniet van het gekletter van het water. Bungelen met je voeten in het koude water is vaak ook erg lekker.

Zwemkleding, waterschoentjes en een handdoek kunnen dus mee op dit leuke uitstapje. En misschien ook iets te drinken en te eten want er is verder geen restauratie.

Rond deze waterval die uit verschillende trappen bestaat, ontstond een legende. De legende vertelt dat de kracht van het water van de rivier de Barbenan een cirkelvormige spelonk (een zogenaamde ‘gour’) had uitgesleten in het granieten gesteente waarin het koude water kolkte. Op een dag wilde een oude dame uit het gehucht Verger de diepte van de spelonk te weten komen. Gedurende vele weken spon ze een zeer lange wollen draad. Aan het uiteinde ervan bond ze een steen vast en liet deze in het koude water glijden. Ondanks de zeer lange draad raakte de steen de bodem niet. Daarop gooiden de mannen van het gehucht een heleboel grote stenen in de zogenaamde ‘gour’ en raakte die beetje bij beetje opgevuld. Sinds die tijd, gooit het water van de Barbenan zich tevergeefs tegen de stenen om de ‘gour’ weer uit te diepen. Een waterval met een verhaal dus.