Camping Les Tournesols de Beaulieu

Clermont Ferrand – 69 km

Clermont-Ferrand is de hoofdstad van de Auvergne en een zeer belangrijke plaats voor de ontwikkeling van de Allier. Het is een hele oude plaats. Een groot aantal opgravingen geven aan dat rond de vierde eeuw voor Chr. een groot aantal Keltische bewoners de plaats hebben opgericht. Nemossos, de door de Griekse historicus Strabo vermelde hoofdstad der Arverniërs, was zeer waarschijnlijk dezelfde plaats. In 52 voor Chr. heeft in de buurt van Clermont-Ferrand de Slag bij Gergovia plaats gevonden, waar Julius Caesar zijn verlies moest erkennen aan de Gallische opstandelingenleider Vercingetorix.

In het verleden waren er op deze plek twee plaatsen, Clairmont en Montferrand. In het begin waren de leiders van deze plaatsen aartsvijanden van elkaar maar op 15 april 1630 werd er door de koning besloten de twee plaatsen samen te voegen en er Clermont–Ferrand van te maken.

Clermont-Ferrand is wereldwijd een zeer bekende stad. Wie kent de Michelin autobanden niet. De broers André en Édouard Michelin hebben in Clermont-Ferrand na de Franse Revolutie hier hun rubber fabriek opgestart. Een groot testcentrum van Michelin ligt dan ook tegen Clermont-Ferrand aan en kunt u vanaf de ringweg zien liggen. Spectaculair als er testritten gereden worden.

De aanwezigheid van een bandenfabriek is vermoedelijk ook de reden dat de eerste grote tramlijn op luchtbanden in Clermont-Ferrand is aangelegd. Een dergelijke tram maakt dus geen gebruik van rails. Een leuke ervaring als je in Clermont-Ferrand bent is om de 32 haltes op het 14 km lange traject te volgen.

Verder kent Clermont-Ferrand natuurlijk de bekende winkelstraten en kunt u er heerlijk genieten van meerdere terrasjes op een zomerse dag. Tevens heeft Clermont-Ferrand ook een grote luchthaven waar je naar veel bestemmingen in Europa kunt vliegen. Er is met KLM een directe verbinding tussen Clermont-Ferrand en Amsterdam.

Vanuit Clermont-Ferrand kunt u ook bij de Puy-de-Dôme komen. De hoogste slapende vulkaan van dit gebied. Een uitstapje wat zeker leuk is om te doen. Lopend of met een treintje kunt u de top bereiken. Er is een restaurant, een weerstation, wat opgravingen en er worden regelmatig tandemsprongen gemaakt.

Daarnaast vindt u in Clermont-Ferrand ook het informatieve themapark park Vulcania waar je als bezoeker veel te weten komt over vulkanen d.m.v. een film, interactieve spelletjes en diverse andere attracties. Er is een Nederlands gesproken rondleiding op cassette beschikbaar.