Camping Les Tournesols de Beaulieu

Lapalisse – 3 km

Lapalisse is het kloppende hart van de gemeentes. Het is een wat groter dorp met een oppervlakte van 33 vierkante km en een totaal aantal inwoners van ongeveer 3200. Lapalisse ligt nagenoeg in het midden van Allier. Vanaf Parijs kiest u de richting naar de regio Auvergne en via de N7 rijdt u zo Lapalisse binnen.

Lapalisse ligt 3 kilometer van ons vandaan en is de dichtstbijzijnde plaats waar u vanaf de camping voor uw boodschappen terecht kunt. Er zijn grote supermarkten zoals de Intermarche, de Carrefour en de Aldi. Daarnaast diverse bakkertjes, kappers, boekhandel annex tabakzaak, drogisterijen annex apotheken, huishoudelijke artikelen, kledingzaakje, postkantoor, toeristenbureau, diverse restaurantjes, barretjes etc. In de zomermaanden zijn er winkeltjes van kunstenaars of winkeltjes gevuld met regionale producten.

Lapalisse dankt haar naam aan het imposante kasteel, wat tegen een heuvelrug in het dorp gebouwd is. Château de La Palice is nog steeds eigendom van de familie de Chabannes. Een groot deel van het kasteel is voor bezichtiging toegankelijk gemaakt. In de 11e eeuw is men begonnen met de bouw en rond de 13e eeuw was het klaar voor bewoning. Er is bekend dat rond 1430 Jacques de Chabannes het kasteel betrok. Zijn kleinzoon Jacques II heeft er begin 16e eeuw een renaissancevleugel aan laten bouwen. Door deze verbouwing zijn de muren aangepast en is de verbinding met de naast gelegen kerk verbroken. In het kasteel zijn een aantal bijzondere verzamelingen te bewonderen. Zo is er een uitgebreide vlaggenkamer en zijn er diverse tapijtwerken te bewonderen. Tevens is er een originele graftombe van de familie de Chabannes te vinden.

Breng ook even een bezoek aan de naastgelegen mooie kerk.

Het dorp heeft elke Donderdag een weekmarkt op het dorpsplein. Een gezellige drukte. Veel kraampjes met brood, gebak, groente, vlees, bloemen, franse kaas, honing, tassen, schoenen, kleding en zelfs levende kippen. De terrasjes zitten ’s morgens gezellig vol.

In de pandjes aan de voet van het kasteel is het toeristenbureau gevestigd. Hier kunt u gratis folders en informatie verkrijgen over de omgeving. Er worden op diverse momenten rondleidingen door het dorp gegeven. De toeristenbelasting die wij berekenen, (€ 0,20 per volwassene per nacht) komt dan ook geheel ten goede aan dit toeristenbureau die daarmee hun gratis service en rondleidingen bekostigen.

Lapalisse heeft een groot stadspark waar u kunt genieten van mooie bomen, bloemen en watertjes. Er is een trimparcours, een speeltuin en een muziektent. Door een foutje bij de bouw heeft deze muziektent een behoorlijk echo.

Aan de andere zijde van Lapalisse ligt een aangelegde vijver, het plan d’eau du Moulin Marin, waar u kunt vissen. Veel Fransen uit de omgeving trekken hier in het weekend heen. In Lapalisse zelf zit een hengelsport speciaalzaak waar u ook als toerist een visvergunning kunt halen. Deze is verplicht en zorgt er voor dat de visstand in de omgeving op pijl wordt gehouden.

Voor wandelaars is er ook genoeg te beleven. Vanuit Lapalisse en omgeving zijn er maar liefst 37 uitgezette wandelingen te volgen die u langs alle mooie plekjes uit deze omgeving leiden. U kunt vanaf de camping gemakkelijk naar Lapalisse lopen om deze wandeltochten te volgen.

Houdt u van zwemmen maar is het weer er even niet naar? Geen probleem, in Lapalisse zitten een aantal scholen en daarom heeft Lapalisse ook een groot overdekt zwembad. Vanaf de camping is het ongeveer 4 km, wat ook gemakkelijk te lopen is over een rustige weg en daarna via een nieuw aangelegd voetpad.

In Lapalisse vindt u diverse restaurantjes van eenvoudig tot luxe, verder een pannenkoeken restaurant (Creperie) waar u ook andere maaltijden kunt nuttigen en een bistrot. Maar natuurlijk bent u na een dagje Lapalisse ook aan onze Table d’Hôtes van harte welkom.