Camping Les Tournesols de Beaulieu

Le Mayet de Montagne – 18 km

Le Mayet-de-Montagne ligt op 18 kilometer van de camping en is een belangrijke gemeente in de “Montagne Bourbonnaise”. Steeds meer toeristen vinden de weg naar Le Mayet, dat stilaan uitgroeit tot een traditioneel vakantieoord. Er wonen heel wat “creatieve” Nederlanders. Regelmatig zijn er exposities van Nederlandse schilders en beeldhouwers.

Le Mayet-de-Montagne is in de omgeving vooral bekend door het vlechten van rieten manden etc. Er is een speciaal museum over riet en manden vlechten. Dit “Osarium” is één van de weinige musea in Frankrijk, dat het vlechten van biezen en riet in de kijker zet. Zowel traditioneel als alledaags vlechtwerk wordt tentoongesteld in zalen waar bepaalde taferelen in scène worden gezet. Verder vindt u hier ook duizenden voorwerpen en werktuigen, die alles te maken hebben met vlechtwerk. Het “salicetum” (de tuin van de biezen) toont u een vijftiental rietsoorten, samen met enkele ludieke en bewegende realisaties. Men kan hier ook workshops volgen i.v.m. vlechtwerk. Iedere derde zondag van augustus vindt hier “La Foire Aux Paniers” plaats, een evenement waar een vijftigtal ambachtslieden en biezenvlechters uit heel Frankrijk hun werk aan het publiek tonen.

Achter de grote kerk staat een pand met de mooie naam La Maison de Montagne. Verdeeld over 3 verdiepingen treft u zelfgemaakte streekproducten. Het aanbod varieert van klompen, manden, houten objecten tot artikelen van stof, zelfgemaakte jams etc. Leuk om te zien waar alle creatieve mensen die hier wonen zich mee bezig houden. Hier kunt u ook terecht voor de aanschaf van souvenirs. Er is ook een hoek met boeken over de omgeving, oude schoolposters etc.

Op maandagmorgen is er een leuke weekmarkt in Le Mayet-de-Montagne. Neem wat lekkers mee voor een picknick bij…..

Het Plan d’eau de Saint-Clement, dat ligt er om de hoek, een meer waar in gezwommen kan worden en waar ook veel andere dingen te doen zijn. Zo is er een klimparcours tussen de boomtoppen en kunt u er kano’s, waterfietsen en bootjes huren. Ook is er een boogschietplek waar u de technieken worden uitgelegd.

Voorbij Le Mayet-de-Montagne rijdt u de Montagne Bourbonnaise in. Een bosgebied met steeds hogere heuvels dat overgaat in het wintersportgebied.

U kunt een leuke kleine autotocht maken langs plaatsjes als Ferrières-sur-Sichon (23 km), Lavoine (29 km) en Laprugne (44 km). En van daaruit weer terug naar Le Mayet-de-Montagne (18 km).

Maar u kunt ook een langere tocht maken van Le Mayet-de-Montagne (18 km), via Ferrières-sur-Sichon (23 km), over de D122 en de D201 naar zakmessenstad Thiers (44 km) en dan via Vichy (23 km) weer terug naar Lapalisse (2 km).

Thiers (44 km) ligt prachtig op een heuvel. De weg er naar toe, via de D122 en de D201, geeft u goed beeld van de “Montagne Bourbonnaise”. In Thiers (44 km) draait alles om zakmessen en gewone messen. Van groot tot klein worden hier messen van het merk Laguiole verkocht. Ook het productieproces van messen is hier te bekijken. Thiers (44 km) is een heel speciaal plaatsje. Terug kunt u via Vichy (23 km).

Op de weg heen of terug van Le Mayet-de-Montagne (18 km) kunt u nog een stop maken bij Chatel-Montagne (14 km), een piepklein kunstenaarsdorpje met demonstraties van ambachten, een mooie kerk met bijzonder uurwerk en ook een “Maison” met streekproducten.

Ook het piepkleine plaatsje Arfeuilles (10 km) ligt op de route. Een paar kilometer buiten Arfeuilles (10 km) ziet u rechts van de weg een aanwijzing naar de Cascade de la Pisserotte, de waterval. U kunt de auto op het parkeerterrein parkeren en dan de pijltjes aan de oude huisjes volgen richting het bospad. Langs het pad staan allerlei bordjes met uitleg over de bomen en planten die u passeert. Na een klein halfuurtje komt u aan de voet van de waterval. Natuurlijk kunt u hier ook nog omhoog klimmen maar ook onder waterval staan en je lekker nat laten spetteren behoort tot de mogelijkheden. Zwemkleding en een handdoek kunnen dus mee op dit leuke uitstapje.

Rond deze waterval die uit verschillende trappen bestaat, bestaat een legende. De legende vertelt dat de kracht van het water van de rivier de Barbenan een cirkelvormige spelonk (een zogenaamde ‘gour’) had uitgesleten in het granieten gesteente waarin het koude water kolkte. Op een dag wilde een oude dame uit het gehucht Verger de diepte van de spelonk te weten komen. Gedurende vele weken spon ze een zeer lange wollen draad. Aan het uiteinde ervan bond ze een steen vast en liet deze in het koude water glijden. Ondanks de zeer lange draad raakte de steen de bodem niet. Daarop gooiden de mannen van het gehucht een heleboel grote stenen in de zogenaamde ‘gour’ en raakte die beetje bij beetje opgevuld. Sinds die tijd, gooit het water van de Barbenan zich tevergeefs tegen de stenen om de ‘gour’ weer uit te diepen. Een waterval met een verhaal dus.

Kortom, Le Mayet-de-Montagne 18 km. en haar omgeving is wel een bezoek waard.