Le Puy-en-Velay – 134 km

Een bezoek aan de hoofdstad van het departement Haute-Loire kunt u beginnen met een uitgebreide stadswandeling want er is nogal wat te ontdekken in deze mooie plaats. De plaats heeft een leuk historisch centrum met een mooi stadhuis. Op de Place du plot vindt u nog een oude schandpaal. Speciaal neergezet voor de dronkaards. Op het place du Martouret werden openbare terechtstellingen uitgevoerd. Op zaterdag vindt er een levendige vlooienmarkt plaats. De kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Verder vindt u in LePuy-en-Velay veel smalle steegjes met trappetjes die speciaal ontworpen zijn zodat de plaats ook voor de ezels goed begaanbaar was.

De 1e bedevaart naar Santiago de Compostella begon bij de kapel Saint-Michel, die gebouwd is boven op de rots Aiguilhe. De rots is een door erosie blootgelegde top van een vulkaan. Veel bedevaartgangers kwamen af op het beeld “Notre-Dâme de France” dat op een kraterpijp staat te pronken. Het rode bronzen beeld is 22,7 meter hoog en kijkt uit over de stad. Via een trap kunt u het binnenste van het beeld beklimmen tot aan de kroon. De prachtige kathedraal Notre-Dâme herbergt veel fresco’s.

Le Puy-en-Velay wordt omringd door imposante bergen en vulkaantoppen, slecht op 2 plekken onderbroken door de Loire.
Van oudsher is Le Puy-en-Velay ook de stad van de kantklossers. Er zijn nog steeds enkele winkels waar kantklossen gedemonstreerd wordt.