Camping Les Tournesols de Beaulieu

Lyon – 105 km

Buiten onze regio, maar echt een stad die het waard is om te benoemen. En hoewel de stad 105 kilometer bij ons vandaan ligt rijdt u er via de nieuwe snelweg binnen 5 kwartier naar toe. Veel grote bedrijven hebben een plek gevonden in Lyon. Voor ons bekend natuurlijk het steunpunt van de ANWB. Maar verder bv. ook Interpol en het hoofdkantoor van bank Crédit Lyonnais. De historische binnenstad van Lyon staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
De stad wordt gedomineerd door 2 heuvels: Fouvière en La Croix-Rousse. Daar tussendoor stroomt de Saône. Een leuke ervaring is een ritje met de tandradbaan : de “Funiculaire”, naar de top van Fouvière en daar zowel de basiliek als het uitzicht te bewonderen. De Notre-Dame de Fourvière staat op de plek van het oude Forum Romanum . De basiliek heeft mooi mozaiek werk en glazen sculpturen. De kerk wordt bezocht door pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Er staat ook nog een metalen toren op de heuvel die veel weg heeft van de Eiffeltoren. In de zomermaanden vinden er regelmatig culturele festivals plaats op de heuvel van Fourvière.

U kunt lopend de heuvel op of af via de mooie tuin “Jardins du Rosaire”.

Bezoek de oude begraafplaats “Cimetière de Loyasse” en het stadspark “Parc des Hauteurs” met de oude loopbrug “Quatre-Vents”.

De Cathédrale de Saint Jean moet ook nog genoemd worden. Niet alleen vanwege zijn gebrandschilderde ramen maar ook om zijn astronomische klokken. 4 x per dag, om 12 uur, en om 2 uur, 3 uur en 4 uur ’s middags kraait de haan en spelen de engelen op hun trompetten.

Lyon is van oudsher het centrum van de zijdehandel. Op La Croix-Rousse vindt u veel pandjes waar zijde wordt bewerkt. Ook vindt u in Lyon een museum over de zijde industrie: het Musée des Tissus.

Bent u een liefhebber van prachtige panden neem dan een kijkje bij de Opéra, het Stadhuis en de Beurs.

Wilt u Lyon liever van een andere kant bekijken? Ook dat kan. Maak een rondvaart over de Rhône en de Saône, eventueel gecombineerd met een diner bij kaarslicht.

En na al het culturele toch maar lekker winkelen…..ook daar is Lyon natuurlijk heel geschikt voor. Lyon is een hippe stad. Tussen de grote pleinen van Bellecour en Cordeliers vindt u talloze winkels. Dit winkeldistrict heet de “Carré d’Or” en is het bruisende winkeldistrict van Lyon. Ook “Les Halles”, één van de grootste winkelcentra van Europa, mag u natuurlijk niet missen. Liefhebbers van hoeden komen aan hun trekken in de “Passage de l’Argue”. In de duurste winkelstraat van Lyon, de “Rue Emile Zola” vindt u winkels van bv. Cacharel en Stéphane Kélian.

Lyon wordt ook wel de culinaire hoofdstad genoemd. Natuurlijk om de aanwezigheid van Michelinsterren restaurants maar ook om de meer dan 2000 restaurantjes die hier gevestigd zijn. Heel apart zijn de restaurantjes in het oude Lyon, Vieux Lyon. De straatjes zijn smal en de restaurantjes zijn aaneengeschakeld waardoor het in de zomer wel 1 groot terras lijkt.

En dat alles op slechts 5 kwartier rijden vanaf onze camping! Een hele andere wereld, maar toch………Doen!