Camping Les Tournesols de Beaulieu

Moulins – 44km

Op ongeveer 45 km van de camping, ligt de hoofdstad van de Allier genaamd Moulins. De historie van deze stad gaat terug tot het jaar 900 toen volgens documenten voor het eerst werd gesproken over een kapel die bij de “villa Molinis” lag. Een ander, romantisch verhaal, vertelt van een edelman die in de Allier op jacht was en overvallen werd door de nacht. Hij vond onderdak bij een molen en werd op slag verliefd op een mooie molenaarsdochter. De edelman vestigde zich in de buurt van de molen, er werd een kasteel gebouwd en er ontstond een dorp en uiteindelijk een stad. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Dat er vroeger veel molens in de omgeving zijn geweest staat als een paal boven water. Er waren niet alleen watermolens maar ook windmolens en zelfs molens die op boten in de Allier lagen. De naam van Moulins zal dus ongetwijfeld ook hieraan te danken zijn geweest.

Moulins kent een mooi oud centrum maar inmiddels zijn er ook nieuwbouw winkelcentra gevestigd. De oude toren in de Rue de l’Horloge is de blikvanger van de stad. Er zijn veel terrasjes en restaurantjes. Er worden verschillende weekmarkten gehouden op het grote plein in het centrum van de stad.

Een van de redenen voor een bezoek aan Moulins is de Cathédrale Notre Dame. Deze bestaat eigenlijk uit 2 delen. Het oorspronkelijke uit 1468-1540 en een recenter deel dat in de 19e eeuw werd aangebouwd toen Moulins de hoofdstad van een bisdom werd. De kathedraal heeft prachtige gebrandschilderde ramen. De kathedraal is te bezichtigen en kent een aantal zeer mooie kunstwerken uit het verleden. Het meest bekende werk is het Triptiek. Verder zijn er prachtige beelden, kunstschatten en een unieke zwarte madonna te bewonderen.

Het oude hertogelijk paleis is helaas grotendeels vervallen na een verwoestende brand in 1755. Er is nog wel een grote Donjon helemaal in takt. Deze heeft tot midden jaren 80 nog als gevangenis dienst gedaan. Deze werd recent helemaal gerenoveerd en wordt in de volksmond Le Malcoiffé genoemd, de “slecht gekapte” omdat het dak niet goed past bij het paleis.

Moulins kent een aantal musea die ook voor kinderen leuk zijn om te bezoeken. Ze kunnen mee doen aan leuke workshops zoals het maken van een echt mummy-masker of krijgen les in striptekenen in het Centre de l’illustration. Ook een bezoek aan het theater- en opera-kostuummuseum, het Centre National du Costume de Scène, is een leuke tijdsbesteding.

Aan de buitenranden van Moulins vindt men de bekende Hyper supermarkten en andere grote woonwinkels.

Er zijn een aantal uitgezette wandelingen in Moulins en ook een wandeling langs de oever van de Allier behoort hier tot de mogelijkheden.

Net voorbij Moulins ligt een mooi zwemmeer, het plan d’eau des Ozières in Yzeure.

Verderop ligt ook Souvigny, net voorbij Moulins. Hier worden begin augustus altijd een week lang ridderspelen georganiseerd. Een middeleeuws feest met braderie en optredens van “ridders” en “vuurspuwers”. Een feest voor de kinderen. Dus bent u in Augustus op de camping, ga er dan zeker even langs. Succes verzekerd!