Paardrijden

Paardrijden in de omgeving.

Genieten van de omgeving en echt samenwerken met een paard. Dat is de belevenis die je mee krijgt tijdens het paardrijden door de Allier. In de omgeving van de camping zijn er diverse landweggetjes waar af en toe de boer gebruik van maakt en zich dus bij uitstek lenen voor een heerlijke paardenrit door de landelijke omgeving. Veelal zijn de paden weinig bereden en door het uitgestrekte landschap kom je maar weinig overig verkeer tegen. Via zandweggetjes kom je door bossen, steek je brede ondiepe riviertjes over en moet je soms te voet een stukje verder om je weg door het landschap te vervolgen.

het paardrijden

De geschiedenis.

Ik ben Robert. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met paardrijden hier in Frankrijk. Het gehele jaar rij ik in de weekeinden bij de manege “Centre Equestre de la Vallee Chez Moutte” in Le Breuil. Op de zaterdagen volg ik trainingen en veelal op zondagen neem ik deel aan wedstrijden die hier in de omgeving georganiseerd worden. Zo geheten “Trac” wedstrijden (Dit zijn buitenritten op basis van kaart, tijd en kompas) , “TP” wedstrijden ( Dit zijn wedstrijden waarbij je veelal op grasland in korte tijd een aantal hindernissen moet nemen. Zoals springen, diverse overgangen, bruggen, etc). Een aantal keren zijn er al gasten op de camping geweest die ook graag een buitenrit te paard wilden maken in de omgeving. Dit is een groot succes geworden en daarom bieden wij dit nu ook aan via de website van onze camping.

De manege, paarden en begeleiding.

Centre Equestre de la Vallee Chez Moutte in Le Breuil ligt op 15 km rijden vanaf de camping. Tegen een heuvel rug aan is deze manege opgebouwd en heeft 32 hectare land waar gemiddeld 38 paarden buiten staan. Het complex heeft een groot aantal paardenboxen waar de paarden gereed gemaakt worden voor een rit. Op de manege zelf hebben ze 2 grote buitenbakken, een kleine binnen bak en een groot weiland wat gebruikt wordt voor “TP” trainingen.

Er zit een grote diversiteit in het soort paarden en pony’s. De meeste paarden zijn van de manege zelf en worden door de beheerders zelf getraind. Ze zijn gewend aan buitenritten en velen kunnen ook gemakkelijk door beginners bereden worden.

De begeleiding van de ritten wordt gedaan door een Fransman of een Nederlander die beide eigenaar zijn van de manege. Zij hebben vele jaren ervaring in het geven van lessen en het organiseren van toeristische paardenritten. De club is Frans gecertificeerd en mag deze toeristische ritten dan ook uitvoeren in Frankrijk.

Wie er kunnen deelnemen aan een paardenrit.

Eigenlijk kan iedereen deelnemen aan een paardrijvakantie. Een basis voorwaarde is wel dat je niet bang bent uitgevallen. Wij hebben al diverse deelnemers gehad die nog nooit op een paard hadden gereden maar het nadien het meest bijzondere vonden wat ze tot dan toe gedaan hadden.

Heb je ervaring dan is dat natuurlijk wel meegenomen. Op basis van de ervaring wordt er bekeken welke ritten er worden gereden en met welke moeilijkheidsgraad.

Natuurlijk is het prettig als deelnemers ook als gast op de camping verblijven. Ben je echter geen gast van de camping maar sta je in de buurt dan is deelname ook mogelijk.

In beperkte maten is er paardrijkleding aanwezig welke geleend kan worden van de manege. Het is echter aan te raden om je eigen materiaal mee te nemen.

Welke paardrijtochten er worden gehouden.

Voor beginners is het mogelijk om eerst een uurtje te lessen al vorens een buitenrit te gaan maken. In dit uur krijg je de basis kennis die nodig is voor het rijden op een paard uitgelegd. Daarnaast geeft het je ook de kans om aan te voelen hoe het is om op een paard te rijden en leert het paard jouw kennen. Op de dag zelf of later in de week kan er dan een leuke buitenrit te paard volgen waar je de kennis in de praktijk kan brengen. Voor de beginner zal er dan ook een paard uitgekozen worden wat veel ervaring heeft met beginnende ruiters.

Afhankelijk van de wens kan er voor gevorderde ruiters gekozen worden voor een kennismaking tussen paard en ruiter. Hierbij zal ook aangegeven worden wat de ervaringen zijn bij het des betreffende paard, waarop te letten en eventueel bepaalde kenmerken betreffende het rijden / aandrijven van het paard. De buitenritten kunnen variëren tussen een uur, een gehele dag of een aantal dagen.

Voor gevorderde ruiters is het mogelijk om een aantal dagen te paard door de Allier te trekken. Op basis van het aantal inschrijvingen worden er paardrijvakanties gehouden variërende van 2 tot 5 dagen. Gedurende deze tochten zal er overnacht worden in tenten of beschikbare hotels. Een unieke ervaring voor de ruiter waarbij je de omgeving volledig leert kennen.

De kosten van een paardrijvakantie.

De prijzen en mogelijkheden op aanvraag. Mail ons indien u interesse heeft.