Camping Les Tournesols de Beaulieu

Roanne – 38 km

Op de grens van de regio’s Rhône-Alpes, Auvergne en Bourgogne vinden we Roanne. Roanne is bekend door het michelin-sterren restaurant Maison Troisgros. Maar u vindt in Roanne heel veel leuke plekken om te eten of iets te drinken. Er is voor iedere beurs wel iets beschikbaar. Van kleine eethuisjes tot gerenomeerde restaurants. Verder zijn chocolade en macarons ook veel te vinden in Roanne.

De oude stadskern heeft zowel panden uit de 12e eeuw als de 19e eeuw. Mooie kerken en leuke winkels wisselen elkaar af.
Roanne ligt aan de rivier de Loire. Er zijn leuke plekken aan de waterkant om van de passerende boten te genieten. De Port de Plaisance, de jachthaven, is leuk om te bezoeken. Er kan een boottocht over de Loire gemaakt worden naar de haven van Briennon , een tocht van bijna 2 uur, en er zijn bootjes te huur. Het is ook het vertrekpunt voor een tocht door het kanaal van Roanne naar Digoin.

Roanne biedt plaats aan diverse musea. Bijvoorbeeld het Museum voor Schone Kunsten en Archeologie Joseph Déchelette gevestigd in een voornaam herenhuis in Roanne. Het museum heeft ook een rijke collectie kunstnijverheid.

Rondom Roanne treft u ook oude wijngaarden aan. De Côte Roannaise is een heel oude wijnstreek op een granietbodem. Bij veel wijnboertjes kunt u de wijnen proeven tijdens een dégustation, een wijnproeverij.

Vlak naast Roanne vindt u het Lac de Villerest. Een prachtig meer waar heerlijk gezwommen kan worden. Er is een speeltuin, midgetgolfbaan en er zijn diverse restaurants. Ook kunt u hier waterfietsen huren en leuke wandelingen maken. Villerest is een middeleeuws dorpje met stadswallen en een versterkte stadspoort uit de 13e eeuw en ambachtshuizen uit de 15e en 16e eeuw.

Voor een leuk ritje met een toeristisch treintje kunt u terecht bij de Train Touristique des Belvédères. Een leuke rit van 3 ½ kilometer met mooie uitzichtspunten bij Commelle en Magneux. Het zicht op het stuwmeer van Villerest en de bosrijke omgeving van Roanne is schilderachtig. Onderweg krijgt u uitleg over deze mooie streek.

In de omgeving van Roanne zijn nog enkele oude plaatsjes die de moeite van een bezoekje waard zijn. Ga eens langs bij Charlieu, ook wel “de mooiste omweg van Frankrijk” genoemd. De abdij heeft een prachtige poort uit de 12e eeuw.

Ook Saint Nizier-sous-Charlieu met zijn klooster dat door de Franciscanen in de 13e eeuw werd gebouwd is een bezoekje waard. En als u dan toch in de buurt bent vergeet dan Ambierle niet. Een karaktervolle middeleeuwse stad die vanaf een hoogte van 400 meter neerkijkt op Roanne. U zult verrast staan van de oude vestingwerken uit de 14e en 15e eeuw.

Dus ook de omgeving van Roanne is uw bezoek weer waard.