Camping Les Tournesols de Beaulieu

Saint Pourcain sur Sioule – 29km

Saint-Pourcain-sur-Sioule is een schilderachtig stadje in de vallei van de rivier de Sioule. Dit stadje is een leuke plek voor wijnliefhebbers. Het plaatsje wordt omgeven door eeuwenoude wijngaarden die zich uitstrekken over 19 gemeentes. Een bezoek aan de Cave de l’Union des Vignerons, met uitleg over wijn maken, een wijnproeverij en de verkoop van lokale wijnen is zeker de moeite waard. De hier geproduceerde witte wijnen behoren tot de beste van Midden-Frankrijk. Als basis gebruikt men hiervoor de al eeuwenlang beroemde druivensoorten (cépages) zoals Chardonnay, Sauvignon, Aligoté en Tressalier. In Augustus viert men een week lang het Festival Viticole et Gourmand met aandacht voor de mooie wijnen en lekkere streekproducten die de omgeving van Saint-Pourcain-sur-Sioule voortbrengt. Een autotocht langs de wijngaarden en een proeverij bij een lokale wijnboer behoort altijd tot de mogelijkheden. Rij bv. eens richting Saulcet.

Het Musée de la Vigne et du Terroir toont u naast al het gereedschap dat door de wijnboer werd gebruikt ook documenten en voorwerpen die te maken hebben met het verleden van Saint-Pourcain. Het museum is gevestigd in een prachtig laat-gotisch gebouw wat onderdeel was van een klooster.

Ook op cultureel gebied is er genoeg te beleven. Saint-Pourcain-sur-Sioule heeft een paar mooie kerken zoals de abdijkerk St. Croix met het beeld van de heilige monnik Saint-Pourcain. Aan deze kerk is gewerkt van 966 tot in de 15e eeuw. In de kerk staat een prachtig XVIe-eeuwse ‘Ecce Homo’ (beeld van de met doornen gekroonde Jezus, zoals die door Pilatus aan het volk werd getoond). De zijkapellen zijn zowel romaans als gotisch. In de kapel, recht achter het koor, staat het beeld van de heilige Pourcain (met staf). Andere bezienswaardigheden zijn de prachtig uitgewerkte preekstoel bekroond met een engel, de gebrandschilderde ramen en de talloze votiefschildjes.

Op zaterdagochtend is er een gezellige weekmarkt in St.-Pourcain die door alle straatjes in het centrum kronkelt. Er is ook een overdekte versmarkt.

Langs de rivier de Sioule is een leuk wandelpad aangelegd en ook het arboretum op het Ile de la Ronde is goed voor een leuke wandeling. Voor de kinderen is op het eiland een leuke speeltuin beschikbaar. Ook is er een klim parcours door de boomtoppen.

Op de route vanaf de camping naar St. Pourcain kunt u ook een bezoekje brengen aan het mooie middeleeuwse dorpje Billy, aan de oever van de rivier de Allier. Hoog op de heuvel ziet u het 17e eeuwse fort al staan. Het fort, een kasteel met 7 ronde torens en een binnenplein gebouwd tegen de stadswallen, is te bezichtigen en zeker met kinderen een aanrader.

Op weg naar Saint-Pourcain passeert u ook Varennes-sur-Allier. Een dorpje met op dinsdagochtend een markt op het marktplein, maar die zich ook uitstrekt door enkele straatjes van het dorp. Ook hier is een overdekte versmarkt.

Verlaat u Varennes-sur-Allier dan neemt u de rotonde driekwart richting Saint-Pourcain-sur-Sioule. Net voorbij de rotonde passeert u de niet overdekte kartbaan waar zelfs wereldkampioenschappen worden gehouden. Leuk om te kijken als er gereden wordt.

Weer een paar honderd meter verderop passeert u de afslag naar het Natural Wakepark (Ski Nautique) in Paray-Sous-Briailles. In dit meer kunt u vissen maar ook wakeboarden of waterskiën. Ook leuk om te kijken als er anderen bezig zijn.

Een bezoekje aan Saint-Pourcain-sur-Sioule en omgeving is dus een aanrader.