Camping Les Tournesols de Beaulieu

Vichy – 23 km

Op 23 kilometer van de camping vinden we Vichy. Het elegante en eenvoudige Vichy, waar het op een rustige manier goed toeven is.Vichy is in de 1e plaats bekend om zijn bronwater en kuuroorden. Vichy staat al sinds de Romeinen bekend om de warme bronnen die tegen allerlei ongemakken helpen. De kuuroorden zijn gevestigd in prachtige gebouwen die Vichy een mondain uiterlijk geven. Ook zijn er chique hotels omheen gebouwd. En natuurlijk ontbreekt het casino niet. In de tijd van Napoleon III werd Vichy omgeturnd tot een ruim opgezette stad. Tot het begin van de 20e eeuw was het een geliefd ontmoetingspunt voor de welgestelden van Europa.

In het centrum kunt u lekker winkelen. Er zijn veel terrasjes en leuke restaurants. De winkels zijn zelfs op zondagmiddag veelal vanaf 15.00 uur, geopend. Ook de megasupermarkten hebben een plekje in Vichy gevonden: de Cora en E.leClerc.

Vlakbij de Cora ligt het Observatoire des Poissons Migrateurs, waar je vanaf de zijkant tegen de rivier onder water aankijkt en de vissen kunt zien zwemmen in hun natuurlijke omgeving.

Vichy is ook een “groene” stad. Er is een prachtig stadspark “Parc des Sources”. Het werd ooit in opdracht van Napoleon I aangelegd. Een mooi park om te flaneren. In de zomervakantie worden hier de “Donderdag avonden” van Vichy gehouden. Aan de ene kant van het park vind dan een kunstenaarsmarkt plaats en aan de andere kant staan kraampjes met knutselactiviteiten voor de kinderen. In het speciale “Bronnengebouw” kunt u bronwater proeven en het onder de grond zien borrelen. Met een toeristisch treintje kunt u vanuit het park een rondrit door Vichy maken.

Langs de oevers van de rivier de Allier is een langgerekt park aangelegd. U kunt hier wandelen, zwemmen bij het Plage des Celestins, er zijn veel kleine dieren, ezeltje rijden in het weekend, speeltuintjes, midgetgolfbaan, trampolines etc. Er zijn Rosalie’s te huur, de speciale 4-persoons fietsen om de stad op een aparte manier te bekijken. Ook is er een boulevard langs de Allier aangelegd. Met een pontje kunt u naar het park aan de overkant van de Allier.

Aan de overkant vindt u ook sportvelden etc. voor alle denkbare sporten. Op de Allier worden regelmatig watersport-wedstrijden gehouden. Veel wereldkampioenschappen hebben een voorronde in Vichy.

Vichy moet u gewoon gezien hebben!

Ook de paardrenbaan is daar gevestigd. Op een uitgestrekt domein van 53 hectare is de renbaan van Vichy zowel ’s nachts als overdag een belangrijk centrum voor paardenrennen in Frankrijk. Meer dan 300 ontmoetingen per jaar, in draf, in galop en met hindernissen, die opgeluisterd worden met ontvangstsalons, een café-restaurant, een gastronomisch restaurant en een speeltuin. Er worden een paar keer per week wedstrijden gereden. Leuk om te kijken.

Verder heeft Vichy een subtropisch zwemparadijs, vlakbij de grote sportzaak Decathlon.

Voor een mooie voorstelling kunt u terecht in het Operagebouw in het Parc des Sources. De opera van Vichy is een beschermd monument waarvan de architectuur een juweeltje is. In de winter: theater, dans, podiumkunsten en operakunst. In de zomer staan klassieke muziek in al haar genres, concerten, opera’s en balletvoorstellingen op het programma.

Een bekend product zijn de Vichy pastilles (een soort pepermuntjes) die hun populariteit danken aan keizerin Eugénie. Ze zijn overal te koop en het is ook mogelijk de fabriek te bezoeken en van bovenaf een blik te werpen op het productieproces. Ook de huidverzorgingsproducten van het merk Vichy, in Nederland meestal te koop bij de apotheek, komen hier vandaan.

Een wandeling in Vichy voelt als een architecturale reis door Frankrijk. Het erfgoed is een mix van Byzantijnse, Moorse, Venetiaanse, Neogotische, Engelse en Art-Deco-invloeden. Er zijn wandelingen uitgezet die door middel van bordjes informatie geven over de panden waar men langsloopt. Maar het is ook mogelijk onder leiding van de plaatselijke VVV diverse wandeling te maken of bv. een kijkje achter de schermen te nemen bij het Operagebouw.

Vichy heeft allerlei musea en kerken die een bezoek waard zijn.

Op woensdagochtend is er een grote weekmarkt in Vichy, vlakbij de Marché Couvert, de overdekte versmarkt.

In het toeristisch hoekje in onze grote schuur op de camping hebben wij in een speciale Vichy-ordner veel informatie over deze leuke plaats beschikbaar. Tevens is er een plattegrond om mee te nemen als u op stap gaat en waarop een aantal bezienswaardigheden zijn aangekruist.

Geef u over aan de rustige, kalme, mondaine sfeer van Vichy en geniet van de veelzijdigheid.

Onderweg naar Vichy komt u langs Marcenat waar een leuke wandeling langs de oevers van de oude grindrivier is uitgezet. Vanaf de camping ligt de wandeling links van de weg. Er staat een bordje “La Boire des Carrés”.

Ook Cusset, een stadje wat vastligt aan Vichy, is leuk om te bezoeken. Er is o.a. een ondergronds gangenstelsel om te bekijken, een oude gevangenis, diverse musea en kerken. Ook is er op zaterdagochtend weekmarkt.

In Vichy en omgeving zult u op ieder ogenblik van de kwaliteit van het leven kunnen proeven, tussen architectuur en natuur, tussen het verleden en het heden, tijdens verkwikkende pauzes op één van de vele terrassen of in een kuuroord. Geef u er aan over en geniet.