Camping Les Tournesols de Beaulieu

Vulkanisme

Geen nood, de vulkanen zijn reeds duizenden jaren uitgedoofd. Het enige wat ze nu nog produceren is warm water. Het plaatsje Chaudes-Aigues heeft er zijn naam aan ontleend. Daar gebruikt men zelfs de warmwaterbronnen als voeding voor de verwarming van de huizen. Het zullen echter niet de kuuroorden zijn die je aandacht zullen opeisen, maar het landschap.

De toppen van een vulkaan noemt men een Puy. Zo is wellicht de Puy-de-Dôme de meest bekende door de Tour de France. Het is een van de hoogste toppen en bereikt een hoogte van 1465 meter. De weg ernaar toe heeft een hellingsgraad van 12% maar is zeer breed en heeft geen haarspeldbochten. Eenmaal boven kan je genieten van een uitzonderlijk zicht op meer dan 50 Puy’s. Je kan op de top mooie wandelingen maken en er is een ruïne van een Gallo-Romeinse tempel.

Vulkanen hebben kraters en soms zijn deze gevuld met water. Zo ontstaan er meren. De hevige vulkanische activiteit heeft gezorgd voor het ontstaan van die meren. De meeste vind je ten zuid-westen van Clermont-Ferrand. Ze vormen uitstekende locaties voor actieve recreatie zoals wandelen, fietsen en allerhande watersporten. Doordat ze zo talrijk zijn zal je er ook wel eentje vinden waar het rustig is, ver weg van de andere toeristen.

Op zo’n 15 km van Clermont-Ferrand is een spectaculair attractiepark gebouwd: Vulcania. Maquettes, 3D-film, presentaties en ervaringsgerichte experimenten brengen je op een aangename en attractieve manier iets bij over de veranderingen van moeder aarde. Zo kan je een heuse aardbeving beleven, genaamd; ”De woede van de aarde”. Alle informatie vind je op www.vulcania.com

Minder spectaculair, maar even leerzaam, is een vulkaanbezoek aan de Puy de Lemptégy: Een rondleiding, bezoek aan een tentoonstelling en een film kunnen hierbij op je programma staan. Alle informatie vind je op www.auvergne-volcan.com

In de vulkaanstreek (Z-W van Clermont-Ferrand) zal je merken dat vele dorpjes gebouwd werden in vulkaansteen. Een zeer mooi en bezienswaardig voorbeeld hiervan is Salers.